Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden
 

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!


 
[AFLODAL bloggar om Malt-VM] Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM 2014. 110 destillerier från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 21 deltävlingar över hela Sverige, därpå fyra semifinaler och slutligen en ’Grande Finale’. Juryn utgörs av ”whiskyälskare” som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn.
 
“Svenska Smögen utmanar skotsk rök”
 
SISTA RÖKKAMPEN i VM-kvalet. Två nysvenskar mot tvenne skotska ungrökare och ett udda rökkok från staterna. Och på röktronen självaste Laphroaig, Islay-whiskyn vars hemland borde vara Sverige med tanke på antalet anhängare. Utgången borde vara självklar med ”laffan” som solklar segrare. Men när Karlskrona-juryn sagt sitt hade suveräna Ballechin ett övertag på 3 poäng. Så kallas lilla Edradours rökvariant skapad av Laphroaigs pensionerade chef Iain Henderson gjord på rökmalt med ett rökinnehåll på 50 ppm. Release nr 6 kom i juli 2011 och plockades från vanliga bourbon-fat efter drygt 8 år. Spriten är begåvad, rökjonglering i (närapå) Kilchoman-klass. Fenolerna löper fritt med godissnäll frukt. Fascinerande kalejdoskop av rök, en stor del av spektrat är med, aromen är sagolik, svängd i äppelmos. Munnen sötstinn med defensiv rök, det är först i eftersmaken röken blommar ut i igenkännande otrevlig Ballechin-stil. Vattnad stannar whiskyn till och med i den tjusiga ”verkstadsgolvsdieseln”. Av Edradours parfym-defekt märks inget, röken skyler över svagheter i destillatet. Här finns inget att anmärka på men mycket att hylla. Juryn prickade helt rätt med en whisky i sötgosande rökosande lättillgänglig stil. Laphroaig Triple Wood är förstås mer avancerad. Grundlagrad på 1st fill bourbon såklart, överflyttad bortåt 10-årsstrecket till 100-liters kvartsfat. Men istället för att släppas som Quarter Cask går whiskyn vidare till rymliga sherry butts för en slutputs och det blir räddningen för den ofta så kompakta QC-tappningen. TW släpper loss, en karaktärsfull skrytig LP, långt ifrån komplex eller pretentiös, istället raka rör och öppna spjäll! Smakar svulstig rök med aromatiskt pirr, strax svullen vaniljsötma som delvis sväljer röken, ändå frustande bolmande fet oljig rök mot slutet. Rätt så allvarlig halvlång exit, blomkål blir medicinal brandrök, sirap gör det gott. Min dubbla röst avgjorde toppstriden, med 6 poäng gick Laphroaig om Ballechin och vann med med 38-37!
Övriga kombattanter var yngre. Och här plockar vår egen rökvirre Smögen skalper. 3-åriga Primör blir tveklös trea. Göteborgsadvokaten Pär Caldenby är betuttad i Islay-whisky och vill göra en svensk rökklassiker i sitt enmansdestilleri med en årsvolym på knappa 10 000 liter, hantverksmässigt och exklusivt. Doften är väl inget vidare, instängd lukt av rökmaltkorn. Käften är desto häftigare. Övermåttan söt men röken spränger strax sötmådden, verkstadsgolv blandas med bbq och sent torvrök, samtidigt kryddlarm som lugnar sig i eftersmaken över skumgodis. En whisky på tillväxt men redan så pass till lags att en jury i en blindprovning tvingas kapitulera. Att svensken ger Islay-ynglingen Kilchoman pisk är nog en trofé herr Caldenby kommer att leva på länge. Machir Bay är en mix av 3- till 5-årig whisky som startat i 1st fill bourbonfat och putsats till 8 veckor på oloroso sherry-fat. Normalt sett en fantastisk whisky men denna kväll en besvikelse. När jag testade den senast 2012 var det en 90-poängare, nu strax över 80, vilket depp-tapp! Undangömd blyertsdoft med dämpad torvrök. Stillsam rökmun med viss fruktsyra åt det bladiga hållet som glider över i björksav, landar slutligen i lågmäld medicinal rök. Att västskustwhiskyn läser lusen av Gävle-giganten Mackmyra är förstås en ännu skönare skalp för Caldenby. Svensk Rök är Mackmyras kanske klarast lysande stjärna men den här tappningen kör beklagligt i diket. Underlig enbärsrök dominerar över torvröken i nosen. I munnen kommer liksom inte frukten igång, mot slutet oljig vallabod-odör, följt av en halvlång skogig efterklang. Tyvärr hjälplöst sist.
Den whisky som avvek mest är amerikanen Steven McCarthys 3-åring. Gjord i Oregon på rökmalt importerad från Port Ellen Maltings på Islay. Clear Creek är dock ett fruktbränneri med kolonnpanna från tyska Holstein med päronsprit som paradnummer. Steven ”upptäckte” maltwhisky 1992 på en Irlandsresa, 16-åriga Lagavulin förändrade amerikanen i grunden, och det är en sådan whisky han vill åstadkomma. Pavorna har självklart inte mycket gemensamt men jänkarens avslappnade och lagom murriga rök påminner faktiskt om forna tiders Lagavulin med sin lite släpiga dammiga rökstil. Fruktbränneri handlar om att komma så nära råvaran som möjligt. Det ska smaka färska hallon, inte artificiell geléhallonsmak. Och det ska smaka rökmaltkorn om en ”äkta” rökmaltwhisky. För mig är McCarthy’s Oregon Single Malt helt underbar. En lagom timid rök-dram med djup baston. Ett mirakel att den är så balanserad efter 3 år! Stor jordig arom med inslag av färsk björkved och en konstig sjungande Pepsident-ton – sympatisk, burlesk, enkel. Smakar luftigt av sött rökkorn, direkt aromatisk tandkräm-arom och torrare aspartam, mot slutet medicinal jod. Sötad lakritsrot i eftersmaken med lite bränd ved efterhand. Steven McCarthy beklagar sig över allmänheten som är galna i hans maltwhiskey men bryr sig mindre om fruktbrännvinet som hans egen passion. 20 september släpptes årets lilla batch rök-malt som redan är slutsåld. Enda stället som säljer whiskeyn i Europa är The Whisky Exchange i London. Köp den, genast.

-Henrik Aflodal

 
Kvalprovning XVII: Karlskrona 25/9
1. Laphroaig Triple Wood 48%
2. Ballechin #6 bourbon 46%
(Edradaour)
----------------------------------------------------------
3. Smögen Primör 48%
(styrkan justerad)
4. Kilchoman Machir Bay 46%
5. McCarthys Oregon 42,5%
(Clear Creek)

6
. Mackmyra Svensk Rök 46,1%
 
32+6 p
35+2 p

21 p
12 p
11 p
9 p

Juryn väljer de två bästa sorterna. Ettan får 3 poäng och tvåan 1 poäng. Juryordförande Aflodal har dubbla röster som särredovisas ovan.
 

Publicerad: 9/30/2014
Läs fler krönikor
 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com