Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden
 

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!


 
[AFLODAL bloggar om Malt-VM] Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM 2014. 110 destillerier från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 21 deltävlingar över hela Sverige, därpå fyra semifinaler och slutligen en ’Grande Finale’. Juryn utgörs av ”whiskyälskare” som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn.
 
“Favoritseger för Auchentoshan”
 
HÖSTPREMIÄR i sommarparadiset Strömstad. Publiken mönstrade en fjärdedel damer varav några norskor! Temat var trippeldestillat och starkvinlagring (sherry- och portvinsfat). Trippelmatchen vanns övertygande av Auchentoshan mot Bushmills och sherryn triumferade över portvinet. Måhända som förväntat alltså. Startfältet kom från två skilda världar kvalitetsmässigt. Tomintoul, Fettercairn och Glenburgie hankade sig fram, inget större fel på whiskyn men inget lyft heller. När så Benriach, Bushmills och Auchentoshan klev in på spelborden i andra halvlek studsade församlingen till – så här doftar och smakar alltså avancerad whisky!
Den största överraskningen för mig var annars Fettercairn, deras sherry-pava var för ett halvår sedan odrickbar: doft av malkula och vek sherrysmak med finkelexit. Nu vinglade whiskyn fram på skönare sherrytuvor utan uppenbart finkeljox, inte alls tokigt men förvisso väldans simpelt. Glenburgie, tappad från sherryfat av independent-buteljeraren Gordon & MacPhail, var som ofta är fallet en trivsam men lite mesig malt. En bagatell med pigg och glad sötfruktig nos och pillemariskt ekglitter. Munnen var snäll och till lags, verkligen inget som sticker ut och plockar poäng i en blindprovning. Rosaskimrande portvinstappningen från Tomintoul är också behaglig. Själva destillatet är höigt och kraftlöst så starkvinseken behövs för att göra anrättningen attraktiv. Enkel rakryggad malt med sockrig karamellig nos, god fruktsavande mun utan krusiduller och halvlångt efterspel med knäckig julig ton. Favoritwhisky för en av provarna vilket visar att här ju finns kvalitet som tilltalar.
Solkar vinnare var värdwhiskyn Auchentoshan. Standardutgåvan Three Wood är nog den trevligaste i utbudet, sherrydominant så det räcker. Tung sherry-nos, ändå luftig med romlik arraksaccent. Saftigt sexig smak, munnen bjuder på sherrytrallande och kryddvärme halvvägs, mot slutet ek-eterisk in i överraskande ”rökig” finish med lågmält sötsyrligt körsbärs-tramp från sherryn. Lättsamt och lågmält men säljande gott! Tveklös etta för mig, kvällens mest klockrena starkvinspava. Mer avancerad och komplex är annars Bushmills 16 år, även kallad ”three woods” eftersom man mixar bourbon- och sherryfatslagrad whisky och lägger över i portvinsek mot slutet. Lika bra som i fornstora dagar. Egenartad malt, liknar inget skotskt. Ett kalas på exotisk frukt med rominfluenser och stärkande starkvinstoner. Genomgående mjuk i frukten men samtidigt med stor eknärvaro och markerad krydda. Ett litet konstverk med rätt proportioner i allt. En standardvirre med lyxkant och given tvåa för mig. Men den övriga juryn ville ha mer sherry. Benriach 12 år sherry-matured är odisciplinerad men vägvinnande, så typiskt för cowboy-malten Benriach. Frodig oloroso-snok, lite burkig med terpentinstänk. Drivande sherrytät mun som överrumplas av krydda och tunnare mer syrlig sherry-exit där lite rök skitar ner. Minst sagt spektakulär och man förstår att whiskyn fick med sig en tredjedel av provarna. Synd att den irländska trippeln inte fick förnyat förtroende men visst är skojfriske Benriach värd avancemang.

Den här tävlingsklassen kallas förvisso SHERRIED men borde heta WINEY. Å andra sidan är det alltid oloroso-whisky i finalen, så hårt präglat är vi whiskyfolk på sherry-smak. Portvin ger upphov till krydda och en allmän vinsötma men är inte så karaktäristisk som oloroso-aromen. Inför nästa Whisky-VM ska vi titta på lottningen mer noggrant och skilja ut sherry-pavorna i särskilda heat och låta övrig vinfatslagrad whisky gå separat. Då får vi åtminstone en mer variationsrik semifinal, även om oloroso-virren som vanligt lär ta finalplatserna till slut.

-Henrik Aflodal

 
Kvalprovning XIII: Strömstad 23/8
1. Auchentoshan Three Wood 43%
2. Benriach 12 år sherry 46%
----------------------------------------------------------
3. Bushmills 16 år Three Woods 40%
4. Fettercairn Fior 42%
5. Tomintoul 12 YO portwood finish 46%
6. Glenburgie 10 YO 40% (Gordon & MacPhail)
 
72+6 p
50 p

12+2 p
7 p
6 p
1 p

Juryn väljer de två bästa sorterna. Ettan får 3 poäng och tvåan 1 poäng. Juryordförande Aflodal har dubbla röster som särredovisas ovan.
 

Publicerad: 8/25/2014
Läs fler krönikor
 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com