Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden
 

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!


 
[AFLODAL bloggar om Malt-VM] Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM 2014. 110 destillerier från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 21 deltävlingar över hela Sverige, därpå fyra semifinaler och slutligen en ’Grande Finale’. Juryn utgörs av ”whiskyälskare” som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn.
 
“Habil Talisker vann knackigt rök-heat”
 
DET STÅR INTE rätt till med rökwhiskyn längre. Högt uppskruvade förväntningar inför andra rökbataljen kom på skam. Titelwhiskyn Talisker vann men i mitt testprotokoll står skrala 86 poäng. Visst doftar den fin äppelfrukt med skir torvrök. Men när whiskyn är som bäst är nosen nästan stum och röklös. Då brukar den braka på med ursinnig pepprighet i mun. Fruktdoft påannonserar fruktsmak och uteblivet kryddembargo. Det visar sig också att smaken är värsta sömnpillret. Fruktkola som inte orkar bygga ordentlig syra följt av vag slö krydda. Lite vatten återför whiskyn till ’pole position’. Simmig sötstart avbryts bryskt av sprakande krydda som snart blir pepprig, sent torvrök med medicinal touch. Avslutningen blir nu lång och värmande med söt jodartad rökbotten. Med tanke på motståndet var jag ”tvungen” att lägga min guldröst här vilket en majoritet av mina jurykamrater också gjorde.

I nedre änden av kvalitetsspekrat var det lika trångt. Fastlandsrökaren Tomintoul är lika trist som vanligt. Rivstartar förvisso med intensiv frukt som dock tillintetgörs av fet-krämig ek, en spännande jod-push mot slutet förvandlas till underlig lågmäld bbq-rök i refrängen. Likaså hafsar ön Mulls Ledaig runt utan plan. Flaskan är faktiskt ”bottlad” 2011, snacka om hyllvärmare. Whiskyn är väl helt OK som vardagsrök men håller inte måttet i tävlingssammanhang. Karamellig ungrök i nosen, sötlallig gom som trampar runt en stund innan fenolerna hittar fram, sent rejäl chokladkake-ek som plattar till eftersmaken.
Caol Ila kan man väl lita på? Nja, 12-åringen är som den mesta Islay-malten numera: en besvikelse. Förvisso bolmar den av torvrök på omisskännligt Islay-vis och hjärtat slår dubbla slag av lycka – äntligen klassisk rök i glaset! Munnen är tyvärr rundmagat sötaktig och nästan konturlös, sent en jod-pust av brandrök. Eftersmaken är bara halvlång och passiv med ekdränkt rökair. Där försvann en guldkandidat. Hos Bunnahabhain några kilometer bort, som ju egentligen sysslar med rökfri whisky, hittade jag mer intressant rök. Deras Toiteach är dock ingen rök-exhibitionist. Tät kryddig mun med simmig frukt och stor ek och överallt bubblande rök; burlesk i stilen med bbq-vibbar som övergår i brandrök-känning. Men det är den sötvämjeliga eftersmaken som fångar mitt intresse. Torvrök snärjd i smörkola som effektfullt vänder i pigga sega råttor innan värmen tilltar. Mina 2 silverpoäng landade här och gjorde att Bunna knep tredjeplatsen med en poäng före grannen.

Jokern i leken var en annan Islay-malt. Bruichladdich kom till start med sitt rök-alter ego Port Charlotte. En hårdrökt maltwhisky under 10 år som visar gott gry och kan bli riktigt bra med några ekår till på nacken. Väldans söt doft belamrad av honungspastill, där rök bolmar i bakgrunden. Ungröksmaken behöver vatten för att väckas. Bolmande kola-rök möts av skarp bitig krydda och stor ekbeska in i rökosande jod-artad finish med bra fruktsyra. Helt okej ungrök men inte alls i samma liga som begåvade grannen Kilchoman. Juryn köpte i alla fall kryddattacken och några undrade nog om detta var Talisker.
Hur som helst tar sig PC till semifinal med Talisker i en spretig rökföreställning. Som helhet var det här ingen höjdarprovning. Man blir uppriktigt bekymrad över läget på rökfronten, är all den goda röken slut? Det verkar inte bättre, varken stjärnor eller utmanare kommer upp i gammal god standard. Till hösten går ikoner som Ardbeg, Lagavulin, Laphroaig i elden. Kommer de att leverera? Man hoppas ju…

-Henrik Aflodal

 
Kvalprovning X: Vetlanda 10 april
1. Talisker 10 år 45.8%
2. Port Charlotte Scottish Barley 48%
----------------------------------------------------------
3. Bunnahabhain Toiteach 46%
4. Caol Ila 12 år 43%
5. Ledaig 10 år 46,3%
6. Tomintoul with a peaty tang 40%
 
100+6 p
74 p

61+2 p
62 p
13 p
6 p

Juryn väljer de två bästa sorterna. Ettan får 3 poäng och tvåan 1 poäng. Juryordförande Aflodal har dubbla röster som särredovisas ovan.
 

Publicerad: 4/11/2014
Läs fler krönikor
 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com