Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden
 

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!


 
[AFLODAL bloggar om Malt-VM] Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM 2014. 110 destillerier från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 21 deltävlingar över hela Sverige, därpå fyra semifinaler och slutligen en ’Grande Finale’. Juryn utgörs av ”whiskyälskare” som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn.
 
“Balblair Malt-VM:s stora personlighet”
 
MALT-VM:s hittills knivigaste heat. På förhand fyra kandidater till förstaplatsen. Titelwhiskyn An Cnoc, okända blendingmalten Teaninich, klipska Balblair och högdragna ömalten Scapa. Omöjligt att sia om utgången förrän whiskyn kom i glaset. Den största överraskningen blev en annan blending-malt som inte ens ges ut av destilleriet självt. Vi hade hittat en flaska hos buteljeraren Gordon & MacPhail. Allt á Bhainne låter fantastiskt spännande men spriten är gjord för att passa in. Skräddarsydd som fyllnadsmassa i Chivas Regals orkesterdike. En verklig ’eye-opener’ för mig som aldrig fått något spännande härifrån förut. Vispar igång kryddvirvlar direkt i gommen vilket antyder att själva destillatet har kraft. Frukten är där också men blandas med en hel del ek som i svansen släpper av fenolbeska. Med vatten ökar farten, munnen växer stort, citruskola överflyglas av krydda och bred ek. Rökhugg ihop med god citrussötma i refrängen. En alldeles förträfflig vardagsdram som bara blev näst sist i tävlingen, värd ett bättre öde. Snäppet bättre var Teaninich. Mästerskapsmalten framför andra som förr om åren gått till semifinal. Då i konkurrens med sina kollegor i Northern Highlands där den tydligen sticker ut. Whiskystilen är doppad i honung vilket gör den lättdrucken och god däruppe. Kanske inte så avancerad men beräknande, eken kittlar och coachar skickligt så smaken inte blir banal. Det handlar om maltdriven ren sötma som balanseras omärkligt av stadig ek. Årets version saknar något lager vilket gör den svagare än väntat.

För mig stod segern mellan An Cnoc och Balblair. Båda tillhör Inver House som lyft hela sin portfölj rejält, häromsistens strålade ju till och med Speyburn. An Cnoc tar hela tiden nya kliv i sin karriär. Munnen växer i lagom takt från söt citrus med lagom syra in i modig ek med krämig skitig fenol-exit. Med vatten friskare frukt och välbehövligt kryddpirr. Skulle nog utnämna An Cnoc till firmans flaggskeppsmalt istället för den ofta trötta Pulteney. Här blev jag tyvärr överkörd av juryn. Folket plockade med majoritet Orkney-virren Scapa som tvåa. Vanligen ett ess med fordrande saltskvalp i eftersmaken och reslig pigg käft. Idag krämig och snäll, fet fruktkola regerar i munnen. Inte ens doften av juicy fruit är kvar, nu istället tillbakadraget maltig med blommiga övertoner. En schysst söting i största allmänhet som snackade omkull juryn. Bara att böja sig för majoriteten. Men silverbläckan är förpliktigande, i semifinalen måste whiskyn ha mer stuns och självförtroende.

Segern var odiskutabel. Balblairs 16-åring från 1997 är en klasswhisky, ett litet vrålåk i mellanklassen. Äppelkalasande nos som springer omkull vem som helst. Beräknande smart mun, inte förutsägbart gladfruktig. Blandar juicy fruit och äppelcider innan hoppande After Eight mintchoklad överraskar, skiftar så i vassare Stimorol innan lång aromatisk eftersmak tar vid, nästan chokladbitter, räddad av söt äppeldricka. Tål inget vatten, stringent och exakt i tilltalet vid 46%. Men vad säger man om pretentiösa Knockando, årgångsmalt och allt? Stinker simpel fudge, mesig sötpillermun med lagom ek-backup. Sist och minst.
All heder till Stockholmsjuryn som slet sitt hår med en radda whisky med samma poängsumma. Ett av VM-cirkusens tajtaste heat prestandamässigt.

-Henrik Aflodal

 
Kvalprovning VII: Stockholm 6 april
1. Balblair 1997 15 år 46%
2. Scapa 16 år 40%
----------------------------------------------------------
3. An Cnoc 16 år 46%
4. Teaninich 10 år 43% (Flora & Fauna)
5. Allt-à-Bhainne 1996 46% (Gordon & MacPhail)
6. Knockando 1999 12 år 43%
 
91+6 p
54 p

30+2 p
21 p
9 p
1 p

Juryn väljer de två bästa sorterna. Ettan får 3 poäng och tvåan 1 poäng. Juryordförande Aflodal har dubbla röster som särredovisas ovan.
 

Publicerad: 4/7/2014
Läs fler krönikor
 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com