Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden
 

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!


 
[AFLODAL bloggar om Malt-VM] Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM 2014. 110 destillerier från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 21 deltävlingar över hela Sverige, därpå fyra semifinaler och slutligen en ’Grande Finale’. Juryn utgörs av ”whiskyälskare” som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn.
 
“Indisk skräll när regerande rökvärldsmästare Bowmore vann enkelt”
 
ÄNTLIGEN DAGS för första rökdrabbningen. Först ut dessutom regerande rökvärldsmästare Bowmore. ’Peated’ är den smalaste kategorin i Maltwhisky-VM (med bara fyra deltävlingar) där alltid Islay hamnar i fokus. Hittills har ingen rått på rököns ikoner som ohotat prenumererar på röktiteln. BW är ju inte öns värsting vad gäller röknivåer, därför var startfältet lagom rökigt. Och det blev tvära kast för juryn. I försnacket varnades det för fastlandets okrönte rökkung Benriach där Chivas på sin tid gjorde rökkok för att slippa bartra så mycket rökmalt med Diageo till sina blends. Connemara från irländska Cooley nämndes också med sin päronglada fruktrök, måhända för lättviktig om juryn ville ha hardcore-rök? Men den verkliga outsidern var indiska Amrut som vid sitt Europa-genombrott 2010 släppte en stormande bra rökbomb som sedan dess aldrig hållit samma klass.

Intressanta namn på pappret var Longrow (från Springbank) och Jura. Ingen lyckades, destillaten hade funkat bättre i ett röklöst heat men recepten tvingar in malterna i rökklassen. Longrow brakar på med 50+ ppm rök men lyckas koka bort det mesta. Loja godisestrar driver inte på i munnen som räddas av kryddvisp mot slutet och en märklig granbarrsrök. LR får klassas som ”lättrökig” och som sådan funkar den hyggligt. Att Jura inte är en rökvärsting vet de flesta. Superstition säger sig också vara ’lightly peated’. Utgåvan brukar vara bra men den här flaskan sa oss nästan ingenting. Avsaknad av frukt gav ingen kropp, eken tar för stor plats och kväser röken. Inte heller Connemara infriade förväntningarna, en skugga sitt pigga sanna jag. Bästa varianten brukar vara yngsta versionen, blott 8 år. Har samma grunddrag som förr men saknar både drivet och nivåerna. Luktar 7up-läsk med spridda rökskyar. Fruktrallyt i munnen är jämnare, inte längre explosivt. Röksortin känns igen men blir avslagen när frukteruptionen innan uteblir. Verkligen tråkigt att pavorna inte håller måttet. Jag har ju varnat för att Islay-whiskyn sjangserar. Öns lager är välfyllda men mest handlar det om whisky under 10 år. Guldläge för omgivande utmanare alltså och så sjabblar man bort sina chanser.

Benriach gör i alla fall sitt jobb. 10-åriga Curiositas var visserligen starkare förr men levererar åtminstone medicinal jod mot slutet av paletten, en gren Islay annars excellerar i. Munnen dessförinnan är snäll, godissötman suger liksom i sig röken. Det är rökigt och gott men räcker inte för avancemang, juryn ville annat. Indiern plockade nämligen lika många guldröster men hade betydligt fler silverbläckor i sammanräkningen och tog sig vidare. Domslutet utlöste visst palaver där Benriach-falangen kände sig svikna. Amruts rökversion har aldrig varit i närheten av premiärbatchen. Ändock en härlig vardagsrökare. Har med sig allt men kommer inte riktigt loss. Sötman sväljer röken utan att släppa ut estrarna. Det blir bättre med lite vatten. Läskande fruktsoppa i munnen och plötsligt uppenbarar sig torvrök som blir medicinal med kryddpush mot slutet. Som helhet lite rörig, Speysidern är mer rak i stilen. Men visst, jag ställer mig bakom domslutet och hoppas bara att vi i semifinalen får se en bättre batch, annars är det ’goodbye’ för Bangalore-virren.

”Rökvärldsmästaren kan inte förlora”, sa jag sturskt före blindprovningen. 25 av 40 röstande gav mig rätt. 15-åriga Darkest som är sherrymasserad i tre år kanske inte hittat storformen ännu men det är förförande bra ändå. Rik fruktig hallon-sexig doft förstärkt av sherryn ihop med explicit torvrök är ju helt OK. Mikrodroppe vatten får whiskyn att stinka omklädningsrum när torvröken brassar på! Smaken är lång och saftig med rostbröd en bit in, röken märks liksom inte men är själva förutsättningen för nivåskillnaderna. Avklingningen bjuder på härlig sherry-rök åt hallonhållet. Jag kan se BW i årets final redan nu men för att upprepa segern krävs ett snäpp till. Å andra sidan är kollegorna på Islay minst sagt skraltiga så det kanske räcker så här. Årets rök-kamp är helt öppen och jag väntar med spänning på överraskningar som kan skaka Islay i grunden.

-Henrik Aflodal

 
Kvalprovning VI: Nässjö 4/4
1. Bowmore 15 år Darkest 43%
2. Amrut Peated 46%
----------------------------------------------------------
3. Benriach 10 år Curiositas 40%
4. Longrow 46%
5. Connemara 8 år 46%
6. Jura Superstition 43%
 
82+6 p
34 p

21+2 p
13 p
5 p
1 p

Juryn väljer de två bästa sorterna. Ettan får 3 poäng och tvåan 1 poäng. Juryordförande Aflodal har dubbla röster som särredovisas ovan.
 

Publicerad: 4/5/2014
Läs fler krönikor
 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com