Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden
 

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!


 
[AFLODAL bloggar om Malt-VM] Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM 2014. 110 destillerier från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 21 deltävlingar över hela Sverige, därpå fyra semifinaler och slutligen en ’Grande Finale’. Juryn utgörs av ”whiskyälskare” som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn.
 
“Urmalten The Glenlivet briljerade”
 
DEN HÄR KVÄLLEN skulle handla om ek i rejäla doser. Rätt krävande whisky alltså, inte så där okomplicerat fruktglad bara. Vilka sorter kan parera rejäl ekpåverkan bäst utan att tappa bort den goda söta frukten? Vimmerby-juryn pekade med hela handen när de korade titelwhiskyn The Glenlivet till segrare. Urmalten var först i Skottland att ta licens efter laglättnaden 1823. Glenlivet var smuggelwhiskyn nummer ett i Skottland på den tiden, alltså den bästa whiskyn enligt folket. George Smith var dessutom den ende av 200 familjer i dalgången som valde att bli laglydig. Hans framgång var exempellös i en tid då världen drack Irish pot still-whiskey. Glenlivet blev så småningom en kvalitetsbeteckning för anspråksfulla whiskymakare. Ändå fram till 1980 fick man fråga efter ”Macallan-Glenlivet” hos sin lokala whiskyhandlare. I singelmaltwhiskyns barndom var konkurrensen liten. Dagens maltwhiskyscen är extremt driven och kvalitetsfixerad. Ju mer och avancerad smak desto lyckligare konsumenter. 12-åriga världstvåan är väl trevlig med sin pigga frukt och vuxna ek-efterspel men i maltsvängen väger den lätt. 16-åriga Nàdurra är en helt annan varelse. Namnet betyder ’naturlig’ och whiskyn hämtas uteslutande ur 1st fill bourbon. En spännande utgångspunkt som ger stort utrymme för The Glenlivets egna kvaliteter. Destillatet gillar frukt, särskilt citrus står i centrum. Smaken är väldig med pådrivande citrusfrukt, mot slutet backar eken upp och svänger över efterspelet i marmeladstil. En helt annan pondus och virilitet än den version som möter världsbefolkningen. Det smackades och nickades när juryn satte tänderna i whiskyn. Många var efteråt smått chockade över att megastjärnan kunde prestera så mycket och så bra.

Om andraplatsen var det heller ingen tvekan. Dalwhinnies 15-åring gjorde mig först konfunderad. Märkligt passiv, energin från förr är som bortblåst. Frukten tar större plats i både nos och mun. En mikrodroppe vatten återkallar den DW vi vant oss vid. Frukten är lika god men eken lägger till ett uns värme och stagande beska. Ett snäpp mer aggressivitet räcker för att lyfta whiskyn till nya höjder. Eftersmaken förlängs och blir fylligare med behagliga rökskyar. Som helhet jämnare men också godare med mer frukt. Solklar tvåa i samma höga division som ettan.

Om den hedrande tredjeplatsen slogs Bladnoch och Tomatin. Bladnoch fångade publikens gunst. Knackig i mina ögon. Hökäft med anstormande frukt och godissorti. Typisk ’run-of-the-mill’-malt slarvigt ihop utan större tanke. 15-åriga Tomatin är kanske inte heller så lyckad men med större anspråk och inte så lite spännande. Whiskyn är väldig och problematisk i sitt uttryck. Frukten är som vanligt i fin form men det är ekväggen med sin häftiga mentol-effekt som fick provarna att lägga pannan i djupa veck. Vattendroppen lyfter frukten som läskar på och till del svämmar över eken, fortfarande krävande men nu godare.
Ohjälpligt sist blev på förhand nederlagstippade Tullibardine och Glen Spey. Köpcenterdestilleriet Tullibardine levererar Tesco-kvalitet. Ung och plockad ur tröttkörd sliten ek som på etiketten något kryptiskt benämns ’aged oak’ vilket ju antyder att whiskyn är långlagrad för den som läser slarvigt. Väldigt low-key frukt-dram. Som ungwhisky betraktat ett fint exemplar. Glen Spey är en dussinmalt som används i blenden J&B Rare. Hö-trist doft och godismun med kakig sorti. Inte alls dålig men tråkig, har liksom ingen berättelse.

Kvällens tema – fruktig whisky med ekmotlut – visade sig lika svårt att utföra som väntat. Ett vågspel för en whisky eftersom ek som slår slint riskerar att sabba helheten. Det var väl egentligen bara The Glenlivet och Dalwhinnie som gick iland med uppgiften fullt ut, grattis till avancemang!

-Henrik Aflodal

 
Kvalprovning V: Vimmerby 3/4
1. The Glenlivet Nadurra 16 år 48%
2. Dalwhinnie 15 år 43%
----------------------------------------------------------
3. Bladnoch Distillers Choice 46%
4. Tomatin 15 år 43%
5. Tullibardine Aged Oak Edition 40%
6. Glen Spey 12 år 43% (Flora & Fauna)
 
46+6 p
34+2 p

23 p
20 p
4 p
1 p

Juryn väljer de två bästa sorterna. Ettan får 3 poäng och tvåan 1 poäng. Juryordförande Aflodal har dubbla röster som särredovisas ovan.
 

Publicerad: 4/4/2014
Läs fler krönikor
 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com