Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden
 

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!


 
[AFLODAL bloggar om Malt-VM] Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM 2014. 110 destillerier från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 21 deltävlingar över hela Sverige, därpå fyra semifinaler och slutligen en ’Grande Finale’. Juryn utgörs av ”whiskyälskare” som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn.
 
“Japanska Yamazaki dominerar”
 
JAPANERNA är fantastiskt duktiga på whisky. Bättre än skottarna om man får tro den månghövdade domarpanelen i Maltwhisky-VM genom åren. Pionjärdestilleriet Yamazaki har tagit sig till final två av tre gånger. Byggt 1923 efter skotsk förlaga med inspiration från Hazelburn och Longmorn. Premiärwhiskyn Shirofuda floppade dock. Den japanska publiken slog bakut för den asketiska (rökiga) stilen, de ville ha sötare dricka. Nutida japansk whisky flödar därför av estrar, det är stora smaklandskap som breder ut sig. Smakbygget uppmuntras också av det omväxlande heta och kalla klimatet. Yamazaki genomlider +40-gradiga somrar och suger girigt i sig ektonerna.

Ryktet om mästerskapsmalten hade inte undgått den småländska juryn. Yamazaki var förhandsfavorit och när blindprovandet var över valde 30 av 49 jurymedlemmar japanen som sin vinnare. Jag höll villigt med. 12-åringen minner om fornstora dagar på 1990-talet. Överraskande rik nos, samtidigt mer återhållen med aldehyder och viss ekstadga. YZ brukar annars beskyllas för att lukta klister med sin vassa estrighet. Nu grundas aromen visserligen i sockerdricka (som ju är skarp) men också vanilj och fudge. Smaken är underbart långsam, estrar kravlar sig upp och skriker ut sin glädje och mot slutet en kryddretning som lyfter smaken ytterligare ett snäpp. Lång brusande finish med mer ek än vanligt på enkel sötsockrig botten, eken ger sig inte och skapar en spännande eterisk effekt. En klassmalt som höjde sig skyhögt över konkurrenterna. Det var väl egentligen bara en skotte som kunde utmana.

Glengoyne från gränstrakterna mellan Highlands och Lowlands samlade ihop lika många poäng som 3an och 4an tillsammans men inte ens hälften så många som japanske vinnaren. GG säger sig älska maltighet samtidigt som man smyger med sherryfat. Faktum är att all whisky kommer ur ex-sherrybehållare och även om det blir mest refill i yngre åldrar skiner sherrytonerna igenom. Översvallande söt mun med tydliga sherry-referenser. Snart springer pigg äppelfrukt loss och triggar tuggummiläskande citrus, mot slutet en kryddvirvel. Lättsam lång äppelsavande finish med karamellig sherry. Måhända malplacerad eftersom detta heat skulle handla om ’malty style’. Men samtidigt är titelwhiskyn Yamazaki också svårplacerad med sitt överskott av estrar. Rubriken för eventet var ’Fruit Concerto’, fritt fram för saftig estrig whisky.

I försnacket trodde jag på Classic Malts-stjärnan Cragganmore men juryn ville inte alls ha den. Synd eftersom dagens upplaga av CR förenar två världar på ett skickligt sätt – den underbara fruktens oceaner och den väldiga ekens skogar! Stillsam fruktorgie i mun där eken är med från start, krämig och mörk-chokladig. Sent faktiskt rökpuffar som bär in i ekbestämd eftersmak med slingrande frukt. Juryn störde sig nog på rökinslaget som nog haltade med tanke på det fruktkalas som pågick i de andra glasen.
Och självklart var många förväntansfulla på indiern Amrut som tog världen med storm när den kom 2010. Monumental och brutal gom efter dryga 4 år på ek i tropiskt klimat. Fortfarande charmig men idag mer en everyday-dram. Omärklig suddig karamelldoft. God slingrande smak vattnad med sega råttor och torkade äppelringar innan fetare krämig karamell-ek drar ner reglagen. Kompetent men inte längre glimrande. Juryn gick heller inte på de estriga inviterna utan ställde nyavärlden-whiskyn åt sidan.

Svenskfavoriten Speyburn var egentligen kvällens stora överraskning. Malten som säljer topptio i Sverige har alltid varit en typiskt trist Speyside-whisky med hö och håglös frukt. Nu har flaskddesignen fräschats upp och innehållet möblerats om till något mer genomtänkt och piggare. Jublande glad päronnos som vi aldrig sett maken till förut. Luftig tomgångstart i munnen innan äppelmarmelad tar fart, eken breddar och fetar till smaken varpå ölig malt rundar av i snällare exit. Ytterligare ett tecken på att skottarna jobbar hårdare med sina standardprodukter och lyfter den vanliga dussindrickan från tristessens botten. Ägaren Inver House tar en malt i taget och vi väntar på att Balmenach ska få chansen. Firman har ju byggt upp ett lager som idag snuddar vid 15 år men fortfarande får ingen smaka. Deras flaggskeppsmalt Pulteney från Northern Highlands blir jag inte riktigt klok på. Det är inte lätt att hitta suveräner i deras katalog. Vanlige 12-åringen får aldrig riktigt till det. Men den här gången gör man åtminstone det oväntade med en lagom underlig tappning som tydligen intresserade juryn. Hösnok med ovanlig chokladglasston. Trallvänlig godismun med apelsinchoklad och faktiskt fenolstänk mot slutet. Mild chokladkrämig sorti med rökkänsla. Trea i slutställningen i hård kamp med Amrut. Men lita på att Yamazaki blir farlig framöver mot modesta skottar, kan vi utlova en tredje finalplats måhända?

-Henrik Aflodal

 
Kvalprovning IV: Tingsryd 2/4
1. Yamazaki 12 YO 43%
2. Glengoyne 15 YO 43%
----------------------------------------------------------
3. Pulteney 12 YO 40%
4. Amrut Indian 46%
5. Cragganmore 12 YO 40%
6. Speyburn 10 YO 40%
 
99+6 p
46+2 p

23 p
20 p
4 p
1 p

Juryn väljer de två bästa sorterna. Ettan får 3 poäng och tvåan 1 poäng. Juryordförande Aflodal har dubbla röster som särredovisas ovan.
 

Publicerad: 4/3/2014
Läs fler krönikor
 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com