Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden
 

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!


 
[AFLODAL bloggar om Malt-VM] Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM 2014. 110 destillerier från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 21 deltävlingar över hela Sverige, därpå fyra semifinaler och slutligen en ’Grande Finale’. Juryn utgörs av ”whiskyälskare” som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn.
 
“The Macallan återtar tronen som sherrywhiskyn framför andra”
 
SÅ ÄR ÄNTLIGEN Maltwhisky-VM igång. Världens största sprittävling hur man än räknar. 126 singelmalter från 110 destillerier ska blindprovas av över 1500 whiskyälskare på 26 platser över hela Sverige. Tolv utvalda gör upp om titeln världens bästa maltwhisky i Stockholm i december. Tre smakklasser – peated (rökigt), sherried (vinfatslagrad) och malty (varken extremt rökigt eller vininfluerat). Premiärprovningen igår i Linköping var rafflande. 70-mannajuryn nosade, smakade och spottade – och stånkade lustfyllt. Det var nämligen inte lätt. Uppställningen var formidabel sett till kvaliteten. Malterna övertygade och överraskade.

Kvällens värd var The Dalmore och därmed var sherrytemat givet. Men min ingress inför provningen kom på skam. Otestat och nedskrivet i förväg löd förhandstipset: ”Vinnare blir Balvenie, en fruktad mästerskapsmalt som brukar lyckas bra i blindprovningar. Andraplatsen är vikt för Macallan eller Dalmore. Eller kanske Bunnahabhain om tappningen är i form. Outsider blir i alla fall irländaren Tyrconnell som är väldans charmig. Knackiga Tobermory har ingen chans.” 15-åriga Tobermory var vid tiden för örra VM 2010 fulfinklig i nosen med sirapssimmig ointressant käft. Nuvarande pava är ’overwhelming sherried’. Tjock fyllig mastig mäktig. Ändå inte onyanserat sherrydränkt, syra levandegör munnen och kaffe-ek kontrasterar i eftersmaken. Till facket über-sherry kunde också Bunnahabhain 12 år räknas med massor av oloroso sherry rakt igenom. Shimärt komplex men ändå enkel, raka sherry-rör liksom.

Själv fastnade jag naturligtvis för Balvenie som är så perfekt. Sherryfaten lägger in karamellig sötma men det är bourbon-eken i basen som gör whiskyn. Massor av krydda och tung lakritsek som släpper iväg fenoler i refrängen, honungssötma balanserar. Dalmore själv var den stora besvikelsen. Bärmosig däven sherrysnok. Passiv sherry-käft med liten action. Och potatiskällare i exiten, sherryn orkar inte riktigt dra whiskyn i mål. Katten bland hermelinerna var Tyrconnells Madeira-cask. En alldeles underbar fruktvirre med doft av päronläsk och hejdundrande päronsmak som guppar ut på segsöta ekflak mot slutet. Dissad av församlingen som såg den som en anomali som inte hörde hit. Jag kände detsamma men rankade den som tvåa och var på väg att ge irländaren andraplatsen men fegade till slut ur och la min röst på Macallan.

När vi fick klassikern i glaset blev det märkvärdigt tyst. Ett elitistisk bygge med folklig klang signerat radarparet Morrison-Dalgarno. Lockande super-oloroso-snok med orgeat-arom och vingummi-vibbar. Slingrande oloroso-mun a la körsbärsmarmelad med delikat Amaretto-sorti. Mikrodroppen vatten gjorde underverk. Mer komplex smak, plötsligt tangerine-flash. Torrare längre finish, läskande med fenolig känsla. Sällskapswhisky med brett tilltal. Jag trodde aldrig på förhand att Sienna skulle ha en chans i en blindprovning. Men nu satt jag där och hummade med den övriga församlingen och tänkte att ”den är ju fantastiskt bra”. 24 man i juryn hade den som favorit så saken var klar, världsstjärnan (fordom omtalad för sin sherryprofil) fick nu revansch för mindre lyckade insatser i tripla VM-turneringar och vann en jordskredsseger.

Två malter går ju vidare till semifinal och om andraplatsen blev det stenhårt. Jag har som juryns ordförande dubbel röststyrka och kan dela ut hela 6 poäng till min favorit. Balvenie som samlat ihop 50 poäng tog sig precis förbi Bunnahabhains 54 poäng med min hjälp. Och det är ett rättvist domslut. Dufftown-malten är en mer avancerad whisky och är värd sitt avancemang, Bunna är en förträfflig standard-tappning i sherry-fållan men har inte riktigt nyanserna som krävs. Grattis till Macallan och Balvenie!

-Henrik Aflodal

 
Kvalprovning I: Linköping 25/3
1. The Macallan Sienna 43%
2. The Balvenie 12 år Doublewood 40%
---------------------------------------------------------------
3. Bunnahabhain 12 år 46,3%
4. Tobermory 15 år 46,3%
5. The Dalmore 15 år 40%
6. Tyrconnell 10 år Madeira cask 46%
 
80+2 p
50+6 p

54 p
49 p
26 p
13 p
Publicerad: 3/26/2014
Läs fler krönikor
 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com